Gå til innholdet
Medlem av Elkonor — din landsdekkende elektrikerkjede
xComfort fra Eaton styres via app på mobil

Styr boligen fra mobil uansett hvor du er. Foto: Eaton

Slik bygger du et smarthus

Et smarthus er summen av de smarte løsningene som gjør din hverdag enklere.

For at et smarthus skal kunne kalles smart, må det bygges rundt dine behov – ikke omvendt. Og da gjelder det å ikke la seg friste til å gjøre det samme som naboen. Kartlegg dine egne behov først slik at du får løsninger som gjør hverdagen din enklere. Da unngår du å investere i teknologi som ikke blir brukt og som vil gjøre livet mer komplisert enn enkelt.

xComfort er Norges mest solgte styringssystem for smarte løsninger i bolighus. Øystein Fischer Engebretsen er produktsjef i Eaton. Han mener helt klart at smarthus passer for alle – uansett bolig. Men hvilke smarte løsninger man velger, vil variere.

– Istedenfor å tenke smarthus, bør man tenke smarte løsninger. Da kan man for eksempel starte med enkel lysstyring før man utvider til smart varmestyring, smart energistyring og flere andre automatiserte løsninger. Ved å gjøre det på denne måten får man en helt annen opplevelse av smarthus.

Bygg smarthuset stein for stein – i det tempoet du ønsker.

Velg et skalerbart system

 Mange er i dag kjent med apper som kan styre belysning, varmeovner i huset, garasjeporten, kaffetrakteren osv. Det kan fort bli tungvint med ulike apper til ulike formål og produkter. Målet bør være å finne et system som er skalerbart, inkluderer hele spekteret av hjemmeteknologi og kan tilpasses etterhvert som behovene øker.

xComfort har vært på markedet med trådløs styring i Norge i 16 år. Systemet settes sammen som byggeklosser, der man legger til det man ønsker.
Engebretsen mener at det er mange som ikke kjenner hvilke muligheter man har med et skalerbart system. Mange tror det er fryktelig kostbart, det behøver det ikke bli.

– Ved å velge et skalerbart system får man smarthus til en lavere inngangsbillett. xComfort har utviklet GoWireless – trådløse startpakker som gjør det enklere både for forbruker og installatør å bygge smarte løsninger.

Engebretsen understreker at riktig valg av smarthus vil opprettholde og heve verdien på boligen.
– Det er viktigere enn noensinne med dokumentasjon på arbeid utført relatert boligen din for videre salg, bruk av boligmappa og dokumentasjon utført av fagfolk med 5-års ansvarsrett vil øke verdien og dokumenteres i en boligsalgsrapport.

Et trådløst system er både pent og praktisk

Trådløs bryter festet på veggen på soverom.

Foto: Eaton

Nå trenger du ikke tenke på plasseringen av lysbrytere før du har møblert huset! Med et trådløst system som xComfort trenger ikke bryterne kabel. Da monterer installatørene en såkalt aktuator på lysarmaturet slik at de trådløse bryterne kan sende signaler lyset. Det samme gjelder for varmeovner, varmekabler og varmefolie mot en trådløs temperaturføler.

– Med et trådløst system blir monteringen mye enklere, både for elektriker, snekker og flislegger. En varmeaktuator for varmekablene på badet kan for eksempel sende signaler til den trådløse temperaturføleren helt uten kabel i veggen. Forbrukerne blir mye mer fleksible til å flytte brytere etter hvert som man endrer behov eller ommøblerer.

Smarte løsninger sparer energi

God varmestyring er en viktig del av smarthusteknologien og vil merkes på strømutgiftene. Omlag 40 % av strømutgiftene går til oppvarming. Dermed er det mye å spare på smart og god styring av varme.
Det mest komplette smarthuset drar energistyringen enda lenger.

– Vi tilbyr smarte løsninger for energilagring. Det er en batteribank der man henter energi fra nettet når prisen er lav. Man lagrer den i energibanken og bruker den ved behov eller selger den ut på nettet igjen. Man kan i tillegg kombinere dette med solceller. Da har man både gratis energi og mulighet til å selge ut overskuddsenergi på nettet. Dette behøver ikke være så avansert, men det er veldig praktisk.

Lekent smarthus for viderekomne

Foto: Eaton

Mulighetene er mange for de som ønsker å leke seg med et smarthus. xComfort kommer både med ferdige programmer og mulighet for å designe sine egne instillinger. Man kan for eksempel programmere inn romantisk der lyset dempes i hele boligen, gasspeisen tennes, Marvin Gaye strømmes over høyttalerne, og lyset får en rødlig farge.

Det som muligens er mer praktisk er å bruke huset som vekkeklokke. Da kan man ved å trykke på en bryter ved siden av sengen, eller automatisk aktivert via en timer, åpne solskjermer , la lyset gå på gradvis sammen med morgensendingen på radio.

Viktigst av alt – en smartere hverdag

Foto: Eaton

Det viktigste er at smarthuset er designet for å gi deg en hjelpende hånd i hverdagen. Løsninger som automatisk styring av lyset, pushvarsling og automatisk struping av vannet ved vannlekkasje, overvåkning av vinduer og dører der huset gir beskjed dersom du har glemt å lukke terrassedøren når du er på vei ut – er bare noen av fordelene.

– Man kan ha en egen bryter ved nattbordet der man skrur hele huset i «nattmodus». Da skrur man av lyset og strømmen i ladere og kontakter som ikke bør stå på om natten samtidig som man for eksempel beholder et lite lys i gangen som viser vei til badet. Ved utgangsdøren har man gjerne en «hovedbryter» som gjør det samme – skrur av lys og elektrisitet der man ikke trenger det samt reduserer varmen når ingen er hjemme.

Vel ute av huset, er det mange som kjenner seg igjen i følelsen av å ha glemt å skru av kaffetrakteren der hjemme. Da kan man enkelt og greit gå inn i appen som styrer smarthuset via telefonen og koble ut strømmen til kaffetrakteren.

Husk at Enova gir støtte til smarte styringssystemer i privatboliger med opptil 4000 kroner!

Snakk med din Elkonor-elektriker om hvilke smarte løsninger som vil gjøre din hverdag enklere.